RSS

Daily Archives: February 11, 2011

Jalan-jalan Jerman, Republik Czech, Hungary dan Austria V-Salzburg

7/7/2010

Perjalanan diteruskan ke Salzburg. Sedar tak sedar, kehangatan melampau musim panas lepas telah berjaya menggelapkan kulit aku. Manakan tidak, dari pagi ke petang berjemur di bawah matahari. Kadang-kadang saja pakai topi. Losyen antiUV pun tak pakai. Ah, macamlah putih sangat! =p

Di Salzburg kami menginap di Yoho International Youth Hostel. Tidak menjadi masalah untuk mencari hostel tu dari stesyen kereta api. Kebetulan ketika itu seorang pelancong dari China turut mencari hostel yang sama, maka kerja menjadi lebih mudah. Sepakat membawa berkat, kata orang.

Di hostel tu boleh beli Salzburg Youth Card. Macam biasa banyak keistimewaan dengan adanya kad tu, terutamanya pengangkutan awam percuma dan diskaun di kebanyakan tempat menarik.

Usai check in kami terus menuju ke Mozart’s Birth House. Sajalah nak tengok kan. Dulu bila di Switzerland terkilan bila rumah Albert Einstein ditutup ketika kami tiba. Sekarang ada peluang tengok rumah Mozart, apa lagi! Hehe. Rumah tu berfungsi sebagai muzeum sekarang, jadi bolehlah nak selidik sejarah hidup Mozart.

Tidak hairanlah Mozart hebat, rupa-rupanya latar belakang keluarganya juga adalah pemuzik. Kehebatan Mozart terserlah sejak kecil sehingga berjaya menggubah lagu seawal usia lima tahun!

 

Mozart's Birth House

Geografi Salzburg yang bergunung ganang serta air sungainya yang hijau mengingatkan kami kepada Switzerland. Tenang, aman, damai! Subhanallah.

 

Salzburg...Subhanallah~

Read the rest of this entry »

 
Leave a comment

Posted by on February 11, 2011 in Uncategorized