RSS

Daily Archives: February 4, 2011

Jalan-jalan Jerman,Republik Czech,Hungary dan Austria III-Budapest

3/7-4/7/2010

Kami meneruskan perjalanan ke Budapest,Hungary dengan bas pada malam 2 Julai. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 6 jam, jadi kami sampai awal pagi di Budapest dan terpaksa ‘merempat’ dulu di stesyen bas sebelum boleh check in di City Hostel Pest. T_T

Jika tak ada langsung duit Hungary (Forint), baik withdraw di stesyen bas dulu. Mereka TIDAK menerima USD dan Euro.  Nanti tak pasal-pasal  ada hal kecemasan terpaksa ditunda disebabkan tak ada duit Forint. Ish, macam ada kes pula!=p

Aku syorkan juga supaya beli Budapest Card di stesyen bas tu, sebab banyak potongan harga untuk tempat-tempat menarik dan boleh menaiki pengangkutan awam secara percuma. Kami beli untuk tempoh 48 jam, harganya 6300 Forint (lebih kurang RM100).  Tak adalah mahal kalau nak banding kena bayar penuh untuk masuk setiap tempat kan?

Budapest terdiri daripada dua bandar yang berbeza, Buda dan Pest yang dihubungkan dengan Chain Bridge.  Sama kes macam Lesser Town dan Old Town di Prague.

Chain Bridge

Read the rest of this entry »

 
2 Comments

Posted by on February 4, 2011 in Uncategorized