RSS

Monthly Archives: November 2009

Epidemiologi:Ada apa dengan H1N1?

Assalamualaikum wbt,

Alhamdulillah,hari ni habis cycle epidemiologi;cycle yang mudah tapi sengaja dibuat-buat susah.Siap ada exam lagi akhir semester nanti.Cycle yang sepatutnya tak stress tapi jadi stress.Hari-hari kelas dari 8.30 pagi sampai 2.00 petang,walaupun rasanya boleh saja habis dalam 2 jam! Belajar tak adalah banyak sangat pun,tapi cikgu sengaja lengahkan masa sampai pukul 2.00 juga.

Ada orang kata subjek ni subjek remeh.Buat sesak otak saja belajar.Siap kena hafal definisi-definisi yang entah apa-apa.Kena tahu kaedah nak kawal tikus.Macam mana nak elakkan keracunan makanan.Tapi di bawah Profesor Olga Vasilievna Kovalishena yang mantap, epidemiologi berjaya menjadi subjek yang begitu menarik sekali untuk dipelajari.Terima kasih cikgu!

H1N1

Antara yang menarik perhatian aku ialah komen profesor ni sebagai pakar epidemiologi berhubung H1N1. Secara ringkasnya,dia kata H1N1 ni kecoh lebih saja. Gimik semata-mata. Pandangan dia memang berasas. Read the rest of this entry »

 
Leave a comment

Posted by on November 13, 2009 in Uncategorized

 

Refreshment…

 Assalamualaikum wbt

Blog ni kalau ikutkan bukan tahap berhabuk lagi,tapi dah sampai tahap bersawang dan berkulat dah! Minta maaf kerana tidak konsisten.Ada juga rasa sedih bila tengok graf,jumlah yang keluar masuk masih lagi konsisten (tapi mestilah jatuh menjunam kan,=p) tapi tiada entri baru pun. Mesti kecewa kan (macamlah ramai yang buka blog ni).Haha. Aku akui aku memang tak konsisten. Walaupun tak pernah janji nak konsisten,tapi perasaan tak puas hati tetap ada bila tengok blog ni terabai lama tak terjaga. Memang aku tabiklah kepada mereka yang rajin uruskan blog tu! Klik saja mesti entri lain. Ni tak.Ish3….

Tiba-tiba saja malam ni ada mood nak tulis. Entahlah.Rasanya sebab dah lama jadi pembaca blog orang saja. Dah lama tak jadi penulis. Lagipun kalau nak ikutkan memang banyak nak kongsi supaya boleh dimanfaatkan,tapi kekangan masa selalu membataskan penulisan aku (masih nak bagi alasan).Haha.Betul ni.Entri terakhir aku bulan Mac lepas.Aku tak tulis lagi lepas tu sebab aku punya exam berderet sampai akhir semester, lepas tu terus terencat nak tulis.Dermatology–>Surgery–>Obstetric–>Neurology–>Internal Medicine.Sesiapa 4th year group A,B dan C bersiap sedialah ya. Exam dari April sampailah akhir Jun. Brutal! Otak rasa biol.Nasib baiklah aku hidup lagi.Haha (macam serius sangat je =p ).Nantilah aku cerita kisah-kisah exam 4th year dalam entri mendatang.Entri kali ni nak buat refreshment saja cukuplah kan.

Pejam celik saja,sekarang ni rupa-rupanya aku dah berada di tahun lima pengajian perubatan. Rasa tua pula. Perasaan kesenioran itu semakin menebal setelah pelajar-pelajar junior sampai ke Nizhny akhir bulan September lepas. Walaupun sebenarnya excited bila tahu dah nak habis belajar, tapi sebenarnya perasaan risau lebih ketara memandangkan alam pekerjaan sebagai doktor lebih mencabar lagi.

Aku selalu baca blog pasal housemanhip, macam-macam kes. Kena marah tu tak payah sebutlah kan semua pun maklum. Kena marah dengan senior doktor, kena marah dengan jururawat, kena marah dengan pesakit,keluarga pesakit. Kena tengking hari-hari. Kena berlari kesana sini. Diri tak terurus,makan minum dan tidur semua tak terjaga. Lab coat putih jadi kelabu. Paling teruk rasa bersalah lepas pesakit yang bawah jagaan kita mati depan mata.

Bila fikir-fikir balik,mampu tak aku nak jadi doktor ni? Kalau ikutkan, ilmu yang aku ada sekarang ni sangat cetek. Ibaratnya walaupun bolehlah dikatakan hampir 5/6 dah habis belajar,ilmu tu mungkin 1/6.Haha,betul ni.Rasa dah belajar banyak tapi kadang-kadang rasa kosong pula.Blur.

Tapi usaha tetap usaha.Ada lebih kurang setahun setengah untuk pulun sebelum masuk ke alam pekerjaan. Usaha terus usaha. Ingat senang ke nak jadi doktor.Padan muka,gatal sangat nak jadi doktor! Hahahahaha~

 

 
1 Comment

Posted by on November 8, 2009 in Uncategorized