RSS

exam cycle…

05 Nov

kali ni nak tulis pasal exam cycle..almaklumlah baru lepas satu exam cycle..lega pula rasa..hehe..=]

exam cycle-macam mana nak terangkan ya? ringkasnya,cycle yang terdapat exam di akhirnya…boleh faham ke? ok2,aku terangkan dari awal…untuk pengetahuan umum, sistem pembelajaran di sini adalah berasaskan sistem ‘cycle‘, yang membawa maksud untuk tempoh tertentu, hanya satu subjek saja dipelajari..sebagai contoh, dari 1/9-15/9, cycle Paediatrics..maknanya belajar pasal bayi dan kanak-kanak saja…dari 16/9-30/9, cycle Internal Medicine,barulah belajar pasal sakit-sakit dalaman,dan sebagainya…

exam cycle pula,maksudnya apabila habis saja cycle tu, exam akan menanti! contohnya semester pertama 4th year ni,  subjek Operative Surgery dan ENT (ear,nose and throat)…bagi aku,exam cycle ni memanglah pedih dan sakit..kenapa?

pertamanya, hari-hari memang kena pulun betul-betul…ibaratnya tiap-tiap hari pergi kelas dan habis kelas,kenalah hafal semua info..sebab memang tak cukup masa kalau nak harapkan saat-saat terakhir baru nak masukkan semua dalam otak! serius tak sempat..kalau cycle biasa,memanglah kena study juga, tapi tak perlu pulun sangat..tambah perit lagi, kalau exam cycle tu belajar untuk 2 semester,contohnya operative surgery..ini bermakna sebelum cycle tu mula untuk semester baru, info yang dah dipelajari sewaktu semester sebelumnya mesti dah ada dalam otak..kalau tak, sakit jugalah nak ulang balik yang lepas-lepas dan belajar benda baru pada masa yang sama..bukan tak boleh..cuma kena kerja overtime sikit…=]

lagi, masa exam cycle ni memang kena korbankan masa sikit;masa untuk tengok movie, masa untuk chat,berblog,baca blog,meluangkan masa dengan orang yang tersayang dan sebagainya…struggle punya pasal! bukan tak boleh langsung,tapi seolah-olah exam cycle ni macam ‘menyekat kebebasan’ sikit..

alhamdulillah, exam cycle yang pertama untuk aku, iaitu operative surgery telah pun berakhir sabtu lepas..dan sekarang, ENT pula..tapi memandangkan ENT tidaklah seberat operative surgery (mengikut kata-kata mereka yang dah lepas), bolehlah nak goyang kaki sekejap..tapi study still study…=]

pendek kata, exam cycle memang memenatkan!! huhu..nasihat aku untuk diri aku dan sesiapa yang tak lepas lagi, belajarlah dari awal lagi…bersusah-susah dulu,bersenang-senang kemudian..kalau tak, tidur 4-5 jam sajalah tiap-tiap hari menjelang exam macam aku hari tu..hehe..=p  ok,selamat berjuang untuk semua…=]

 

 

 
Leave a comment

Posted by on November 5, 2008 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: