RSS

Monthly Archives: May 2008

Examinophobia…

Examinophobia-istilah yang aku reka (pastinya tiada dalam kamus),yang membawa maksud risau/takut/cuak kepada exam, tetapi hanya menyerang orang-orang tertentu saja…

Ini pula jadual exam aku untuk semester ni (semester kedua, tahun ketiga):

2 Jun-Pathological Physiology

10 Jun-Internal Medicine

17 Jun-General Surgery

26 Jun-Pathological Anatomy

1 Julai-Pharmacology

Itulah hakikatnya apa yang berlaku sekarang ni..aku teramatlah cuak..takut lupa apa yang dah baca (auzubillah,minta dijauhkan)…banyak pula input tu..huhu..jadi sekarang aku memang berjuang habis-habisan untuk membaca,mengingat dan menghadam semuanya..kini semua simptom examinophobia ada; kurang selera makan, kurang tidur (tapi bukan insomnia), kurang bersosial (termasuklah melayan friendster, yahoo messenger, dan juga berblog!) Nescafe 3 in 1 dan juga coklat menjadi bahan rangsangan dan stimulus untuk belajar ! =]

Oleh sebab keadaan yang tak tenteram buat masa ini untuk berperang menahan lapar dan mengantuk serta berdepan dengan nota-nota yang teramatlah banyak untuk dibaca, komen-komen yang diberi dalam blog ini akan dilayan apabila peperangan berakhir satu ketika nanti..demikianlah juga dengan kawan-kawan blog di luar sana, sekarang tiada masa untuk menjenguk entri kalian (nak uruskan blog sendiri pun dah tiada masa sekarang ni =p)

Pada kesempatan ini juga, ribuan ampun kepada sesiapa yang pernah terasa di hati dengan aku..doakanlah supaya kita sama-sama berjaya ya…

Ingat:  Usaha+doa+tawakkal=berjaya, dengan izin Allah,InsyaAllah =]

Advertisements
 
12 Comments

Posted by on May 28, 2008 in Uncategorized

 

~Lagu-lagu Rusia…=]

Sekadar hiburan menjelang exam dengan harapan dapat kurangkan stress..hehe..boleh klik pada box di kanan untuk mendengar antara koleksi lagu Rusia aku..semoga terhibur walaupun mungkin tidak dapat memahami maksudnya…=]

 

АвиаторРыжая (Aviator-Rizhaya)                                                                                                                   

 

Ты как белка от меня прячешься (ti kak belka at menya pryacishsia)

А потом, по вечерам – маешься (a patom, pa vecerammayeshsia)

Но поверь мне, знаю я, вижу я (no paver mne, znayu ya, vizhu ya)

Что играешь ты со мной, рыжая (shto igraesh ti sa mnoi,rizhaya)

 

Крутишься, вертишься, как белка в колесе (krutishsia, vertishsia, kak belka v kalese)

Убежать от меня, хочешь на совсем (ubezhat at menya, hocesh na savsem)

 

Припев (Chorus)

Ты беги, беги от меня (ti begi, begi at menya)

В свои далёкие сны (v svayi daliokiye sni)

Как ты не можешь понять (kak ti ne mozhesh panyat)

Что мы: друг-другу нужны (shto mi: drug drugu nuzhni)

 

Ты беги, но всё это – зря (ti begi, no vsio etazrya)

Любовь разлуки – сильней (liubov razlukisilnei)

День прийдет, знаю я (den priidiot, znayu ya)

И ты вернешься ко мне (I ti vernioshsia ka mne)

 

Я не стану догонять, не за чем (ya ne stanu daganyat, ne za cem)

Для чего мне создавать 100 проблем (dlya civo mne sazdavat sto prablem)

Чем ты дальше, тем к тебе – ближе я (cem ti dalshe, tem k tebyeblizhe ya)

Не обманывай себя, рыжая (ne abmanivai sebya, rizhaya)

 

Крутишься, вертишься, как белка в колесе (krutishsia, vertishsia, kak belka v kalese)

Убежать от меня, хочешь на совсем (ubezhat at menya, hocesh na savsem)

 

Припев (Chorus)

 

Крутишься, вертишься, как белка в колесе (krutishsia, vertishsia, kak belka v kalese)

Убежать от меня, хочешь на совсем (ubezhat at menya, hocesh na savsem)

 

Припев: (Chorus)

 

Ты беги, беги от меня (ti begi, begi at menya)

Как ты не можешь понять (kak ti ne mozhesh panyat)

Можешь понять (mozhesh panyat)

Любовь разлуки – сильней (liubov razlukisilnei)

И ты вернешься ко мне (I ti vernioshsia ka mne)

Вернешься ко мне… (vernioshsia ka mne)

 

 

 

 

Юлия Савичева-Если в сердце живёт любовь (Yuliya SavicevaEsli V Serdse Zhiviot Liubov)

 

 

Проходят дни, пролетают года (Prahodyat dni, praletayut gada)
Высыхают океаны (Visihayut akeani)
А ты одна, в твоей душе и глазах (A ti adna, v tvayi dushe I glaza)
Эти слёзы, эти раны (Eti sliozi, eti rani)

 

Но не смотри, не смотри ты по сторонам (No ne smatri, ne smatri ti pa staranam)
Оставайся такой, как есть (Astavaisia takoi, kak yest)

Оставайся сама собой (
Astavaisia sama saboi)
Целый мир освещают твои глаза (Seli mir asvishayut tvayi glaza)                                                                                                                  Если в сердце живет любовь (Esli v serdse zhiviot liubov)

 

Припев (Chorus):

Не смотри, не смотри ты по сторонам (Ne smatri, ne smatri ti pa staranam)
Оставайся такой, как есть (Astavaisia takoi, kak yest)

Оставайся сама собой (
Astavaisia sama saboi)
Целый мир освещают твои глаза (Seli mir asvishayut tvayi glaza
)
Если в сердце живет любовь (Esli v serdse zhiviot liubov)

 

Просмотрела все фильмы о любви (Prasmatrela vse filmi a liubvi)
Но в жизни тоже много сказок (No v zhizni tozhe mnoga skazak
)
Не спеши, подожди, увидишь ты – (Ne speshi, padazhdi, uvidish ti-)

Всё будет, но не сразу (
Vsio budet, no ne srazu)

 

Припев 4 раза (Chorus 4 times)

 

 

 

Дмитрий КолдунДай мне силу(Dmitri Kaldun-Dai Mne Silu)                                                                                                    

 

В глубине души она горит (V glubine dushi ana garit)
Словно кинжал без ножен
(Slovna kinzhal bez nozhen)
На металл, забывший боль и стыд
(Na metal,zabishi bol I stid)
Так похожа
(Tak pahozha)
Знаю, ей легко в твоей груди
(Znayu, yei lehko v tvayei grudi)
Стать безумства бездной
– (Stat bezumstva beznai)
Но у нас всё это впереди

(No u nas vsio eta vpiridi)

Дай мне силуя (Dai mne silu-ya)
Отворю любые двери
(Atvaryu liubie dveri)
Я убью любого зверя
(Ya ubyu liubova zverya)
Ты мне веришь
? (Ti mne verish?)
Дай мне силус ней
(Dai mne silu-s nei)
Я достану страсть из пекла
(Ya dastanu strast iz pekla)
И восстану вновь из пепла
(I vastanu vnov iz pepla)
Вновьиз пепла! (Vnov-iz pepla!)

 

Припев (Chorus):                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Дай мне силу – я (Dai mne silu-ya)                                                                                                                                         
Отворю любые двери
(Atvaryu liubie dveri)
Я убью любого зверя
(Ya ubyu liubova zverya)
Ты мне веришь? (Ti mne verish?)
Дай мне силу – с ней
(Dai mne silu-s nei)
Я достану страсть из пекла
(Ya dastanu strast iz pekla)
И восстану вновь из пепла
(I vastanu vnov iz pepla)
Для тебя
(Dlya tebya)

Знаю, можешь сердце мне пронзить
(Znayu,mozhesh serdse mne pranzit)
Ласковым, нежным взглядом (Laskavim, nezhnim vzglyadam)
Вижу, эту тайну не раскрыть –
(Vizhu, etu tainu ne raskrit)
И не надо
(I ne nada)
Заструится звёздный млечный путь (Zastruitsa zviozni mlecni put)
Под твоею кожей
(Pad tvaeyu kozhei)
В эту ночь вдвоём нам не уснуть
(V etu noc vdvayom nam ne usnut)          

Припев (Chorus)

И восстану вновь из пепла (I vastanu vnov iz pepla)
Для тебя
(Dlya tebya)
Только дай мне силу
(Tolka dai mne silu)
Слышишьдай мне силу
(Slishish-dai mne silu)
Дай огню любви сиять! (Dai agniyu liubvi sinyat!)

 

Припев (Chorus)

 

 

 

Полина ГагаринаЛюбовь под солнцем(Polina Gagarina-Liubov Pad Solnsem)

 

 

Путь, только всё не так просто (Put, tolka vsio ne tak prosta)
Где суть искать
(Gde sut iskat)
Сквозь миллионы вопросов (Skvoz millioni vaprosav)

Уйти, сбежать (Uiti, sbezhat)

Пусть мечтой играет время (Pus mectoi igraet vremya)
До конца порой не верим
(Da kansa paroi ne verim)
Всё не так, как бы нам хотелось
(Vsio ne tak, kak bi nam hatelas)
И найти любовь под солнцем
(I naiti liubov pad solnsem)
Кажется совсем не просто
(Kazhetsa savsem ne prosta)
Не беда, лишь бы всё успелось
(Ne beda, lish bi vsio uspelas)
Лишь бы на всегда (Lish bi na vsegda)

Плачь, может быть будет легче (Plac,mozhet bit budet lehce)
Когда вот так (Kagda vot tak)

Лик волнующий вечность (Lik volnuyushi vecnas)
Любовь, сквозь страх
(Liubov, skvoz strah)

Пусть мечтой играет время (Pus mectoi igraet vremya)
До конца порой не верим
(Da konse paroi ne verim)
Всё не так, как бы нам хотелось
(Vsio ne tak, kak bi nam hatelas)
И найти любовь под солнцем
(I naiti liubov pad solnsem)
Кажется совсем не просто
(Kazhetsa savsem ne prosta)
Не беда, лишь бы всё успелось
(Ne beda, lish bi vsio uspelas)
(повтор 3 раза

-repeat 3 times)

 

 

СереброДыши со мной (Serebro-Dishi Sa Mnoi)                                                                                                     

 

Ты – из моей мечты (tiiz mayei micti)

Сделан из воды, таешь по краям (sdelan iz vadi, tayesh pa krayam)

Я – тайну отдала (yatainu atdala)

И тебя звала, сколько я могла (I tebya zvala, skolka ya magla)

Не молчи, – не остынет кровь, (ne malci,-ne astinet krov)

В ней моя любовь… (v nei maya liubov…)

 

Припев 2 раза (Chorus 2 times):

Дыши со мной (dishi sa mnoi)

Отражая тени – мы танцуем под водой (atrazhaya tenimi tansuem pad vadoi)

Дыши со мной (dishi sa mnoi)

Может быть, когда-то мы увидимся с тобой (mozhet bit, kagdata mi uvidimsia s taboi)

 

Нет, больше ничего (nyet, bolshe nicivo)

Кроме одного, вздоха твоего (krome adnavo, vdoha tvaevo)

Мы, уплывём туда (mi, upliviom tuda)

Где течёт всегда венами вода (gde ticot vsegda venami vada)

Не молчи, – не остынет кровь, (ne malci,-ne astinet krov)

В ней моя любовь… (v nei maya liubov…)

 

Припев 3 раза (Chorus 3 times):

Дыши со мной(dishi sa mnoi)

Отражая тени – мы танцуем под водой(atrazhaya tenimi tansuem pad vadoi)

Дыши со мной(dishi sa mnoi)

Может быть, когда-то мы увидимся с тобой(mozhet bit, kagdata mi uvidimsia s taboi)

 

Дыши… (dishi…)

Дыши… (dishi…)

 

 

Сергей ЛазаревДаже если ты уйдешь (Sergei Lazarev-Dazhe Esli Ti Uidiosh)                                                                               

 

Как мне это понять? Чем боль унять?(kak mne eta panyat?Cem bol unyat?)

Плачет душа горьким ядом (placet dusha gorkim yadam)

В сердце словно ножи. Как дальше жить?(v serdse slovna nazhi.Kak dalshe zhit?)

Больше тебя нету рядом(bolshe tebya nyetu ryadam)

 

Я помню шепот горячих губ (ya pomnyu shopat garyacih gub)

И нежность ласковых рук (I nezhnas laskavih ruk)

Я обещания твои верну (ya abeshaniya tvayi vernu)

Но лишь любовь не смогу! (no lish liubov ne smagu!)

 

Припев (Chorus)

Даже если ты уйдёшь в всю пустоту миров(dazhe esli ti uidiosh v vsyu pustatu mirov)

Мысли о тебе одной заполнят(misli a tebye adnoi zapolnyat)

Ты закрыла в сердце дверь оставив там любовь (ti zakrila v serdse dver astaviv tam liubov)

Даже если ты уйдёшь она всегда с тобой (dazhe esli ti uidiosh ana vsegda s taboi)

 

Ты помнишь ночи любви, ласки твои –(ti pomnish noci liubvi,laski tvayi-)

Были дождём звездопада(bili dazhdiom zvezdapada)

Каждый миг наших встреч, буду беречь (kazhdi mig nashih vstrec,budu berec)

В памяти я как награду(v pamiti ya kak nagradu)

 

Пускай влюблённая дробь сердец(puskai vliublionnaya drob serdets)

Звучит для нас как в последний раз(zvucit dlya nas kak v pasledni raz)

Но как поверить в любви конец(no kak paverit v liubvi kanets)

Когда она вечно в нас?(kagda ana vecna v nas?)

 

Припев (Chorus)

Ты руки мне дала как два крыла (ti ruki mne dala kak dva krila)

Мы с тобой прикоснулись к небу (mi s taboi prikasnulis k nebu)

В этот миг ты Ангелом была (v etat mig ti angelam bila)

И будешь им всегда (I budesh im vsegda)

 

Припев (Chorus)

 

Мысли о тебе одной заполнят(misli a tebye adnoi zapolnyat)

Ты закрыла в сердце дверь оставив там любовь (ti zakrila v serdse dver astaviv tam liubov)

Даже если ты уйдёшь она всегда с тобой (dazhe esli ti uidiosh ana vsegda s taboi)

 

 

 

 

 

 
15 Comments

Posted by on May 9, 2008 in Uncategorized

 

Layan sajalah….

Setelah pelbagai masalah melanda dengan theme lama, maka dengan ini pertukaran theme yang baru perlu dilakukan. Kali ini secara kontranya, theme Benevolence berlatarbelakang putih telah kupilih. Setelah meneliti semua theme yang terdapat dalam wordpress ni, theme ni mirip kepada theme Chaotic Soul dulu dan mampu membetulkan ‘kecacatan’ pada theme lama dulu…

Entah macam mana, theme lama aku tu kalau ada yang perasan, bertukar menjadi warna-warna yang menyakitkan mata. Kadang-kadang jadi kuning. Kadang-kadang jadi hijau. Semalam tambah menyedihkan, blog tu jadi berterabur. Terima kasih kepada leokid yang memberi cadangan untuk penukaran theme bagi mengatasi masalah tu…

Tapi memang bagi aku, aku suka theme lama berlatarbelakang hitam yang aku rasa lebih baik dan cantik, tapi apa boleh buat, ‘rosak’ pula tiba-tiba. Jadi buat masa sekarang, guna sajalah  theme ni..

Masalah baru timbul apabila latar belakang yang kontra digunakan, Jika dulu warna-warna cerah mudah dibaca pada latar belakang hitam, kini warna-warna itu tenggelam dengan latar belakang putih. Hendak mengedit entri-entri lama, memang malas. Aku harap entri-entri lama tetap dapat dibaca…

Aduh, kalaulah theme lama tu tak ‘rosak’…huhu…=(

 

 
8 Comments

Posted by on May 5, 2008 in Uncategorized

 

Satay..oh satay…..

Memang terlalu lambat rasanya untuk menceritakan mengenai Spring Carnival yang berlangsung pada Jumaat (2 Mei) lepas. Semuanya gara-gara kekangan masa yang menjadi pengehad. Tapi memandangkan sangat seronok, aku tulis juga sesuatu.

Apa yang menariknya, Spring Carnival yang julung-julung kali diadakan sempena Nizhny Games yang bakal menjelang tak lama lagi mendapat perhatian dan sambutan yang hangat daripada pelajar Malaysia Nizhny Novgorod ini. Antara yang menyahut sahutan untuk membuka gerai, aku!

Entah macam mana, secara tiba-tiba, kami berenam; aku,Arif,Iryani,Hafiz,Wajdi dan Safuraa bersemangat nak jual satay dan ayam percik. Niat kami, ‘just for fun’. Tiada niat untuk mengaut keuntungan yang banyak dan pancing glamour pada hari itu. Sebabnya, rata-rata gerai yang dibuka pada hari itu adalah di bawah sukan tertentu; seperti gerai futsal, ping pong, bola tamper dan sebagainya. Kami berenam pula hanyalah di bawah nama sendirian berhad. =]

Jadi hari Khamis sebelumnya, aku,Arif dan Iryani pergi membeli barang-barang di pasar raya Real; lidi satay, bawang, gula, arang, kacang, dan minyak. Hafiz pula membeli 10 ekor ayam dari PPIM (Persatuan Pelajar Islam Malaysia). Wajdi dan Safuraa pula banyak menyumbang ketika masak.

Pada pukul 9 malam, bermulalah operasi memasak kuah kacang dan kuah ayam percik, memotong ayam, menyediakan nasi impit dan sebagainya. Memang seronok sangat, suasana macam raya pula. Kami diuji seawal pukul 10 malam apabila bekalan elektrik terputus, membuatkan kami bergelap dan hanya ditemani lagu-lagu dari laptopku. Malam itu bekalan elektrik terputus dua kali, tetapi mujur semua kerja dapat diselesaikan juga, lebih kurang pukul 3 pagi.

Seawal pukul 8.30 pagi hari Jumaat, kami bangun untuk mencucuk satay-kerja yang sungguh melecehkan. Siapa sangka, mencucuk ketulan ayam pada lidi sebanyak 150 cucuk oleh 5 orang (seorang hilang ke mana ya?=p) memakan masa hampir 3 jam! Memang penat, tetapi kami sungguh gembira dengan kerjasama yang baik dan suasana meriah ketika mencucuk satay itu.

 

Seterusnya, proses membuka gerai dan menyalakan api untuk membakar satay dan ayam percik. Hampir pukul 2 petang, usai solat Jumaat, kami membawa barang-barang turun dari bilik ke tapak gerai di hadapan 3rd Hostel. Kami diuji lagi kali ini, apabila meja tempat kami letak satay dan kuah ayam percik jatuh. Akibatnya, 4 cucuk satay direject, dan kuah ayam percik tumpah!

Ketika keadaan gelabah itu juga, Iryani dan aku pergi membuat kuah percik yang baru. Kuah percik ekspres itu dapat disiapkan lebih kurang 20 minit sahaja, mujur bahan-bahan lebih masih ada. Rasa pun maintain, tak lari. Syukur sangat. Read the rest of this entry »

 
17 Comments

Posted by on May 4, 2008 in Uncategorized